Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Virtuaalitalli Rósgarður, lyhyemmin Rosis, sijaitsee virtuaalisessa Itä-Suomessa kuvitteellisen Aittajärven rannalla, virtuaalisen Kuopion lähettyvillä. Pirteät ponit ja hevoset, reipas tallihenkilökunta ja rauhallinen maalaisidylli toivottavat sinut tervetulleeksi, kun ensimmäisen kerran astut Rosiksen tallipihalle. Muistathan että talli on hevosten koti, joten tallialueella tulee käyttäytyä rauhallisesti, vaikka se ei aina siltä vaikutakaan.

Rosiksen sekalaiseen seurakuntaan voit tutustua helposti. Koko henkilökunta pitää mielellään tekemisistään taukoa jotta voi jutella juuri sinulle. Tallipäiväkirjasta voit lukea tallin arjesta.

 

 

Tallit ja laitumet

Tammatalli on kunnostettu vanhasta parsinavetasta ja on käynyt useita remontteja lyhyen ajan sisällä. Vanha heinien jakoon käytettävä keskikäytävä ja V-malliset ruokinta-aukot muistuttivat tallin menneisyydestä, mutta saivat luvan lähteä viimeisimmässä remontissa. Nykyisin tammatallissa on 20 karsinaa ja vintti, jossa on heinät ja oleskelutila. Tammatallin karsinat on maalaattu rauhallisen sinivalkoisiksi, mutta oritallissa värimaailma on hilpeän keltainen. Oritallissa on 14 karsinaa. Yhteensä karsinoita on siis kokonaiset 34. Tammatallissa karsinoiden ovet täytyy avatessa kääntää vasten saranapuolen seinää, sillä muuten ne tukkivat koko käytävän. Pikkutallin puolella on enemmän käytävätilaa, joten ovet eivät yleensä ole tiellä.

Oleskelutilasta vintiltä löytyy wc, lainavarusteet ja kaapit tallilla kävijöille. Siellä on kaksi kolmen istuttavaa kulunutta nahkasohvaa, joiden likaantumista ei tarvitse pelätä. Sekä mikroaaltouuni, vedenkeitin että minijääkaappi ovat vapaassa käytössä niitä tarvitseville. Tallin rakennukset ovat lähes kaikki 1900-luvun keskivaiheilta. Maneesi ja pikkutalli rakennettiin vuoden 2013 alussa ja syyskuussa 2013 talliin tehtiin seitsemän karsinan laajennos. Koko tallialue on remontoitu uudelleen kesällä 2017. 2018 joulukuussa valmistui leirimökkien taakse kahdeksanpaikkainen pihatto.

Laitumia ja tarhoja Rosiksesta löytyy pihaton lisäksi kolme kappaletta. Aidat ovat lakattua puuta, jossa on kaksi rimaa. Kesällä kauemmas rakennetaan sähköpaimenilla kesälaitumia, joilla hevoset lomailevat. Molemmilla laitumilla on pihatot, joihin hevoset voivat halutessaan paeta kurjia säitä ja hyönteisiä. Useimmiten hevoset laiduntavat tammat yhdellä ja ruunat sekä orit toisella yhteislaitumella laumassa. Pyrimme sosiaalistamaan hevosia näin, koska tällöin ne sietävät toisiaan paremmin myös muissa tilanteissa eikä potkimista tai näykkimistä esiinny hevosten välillä niin usein. Välillä kuitenkin joudutaan tilanteen mukaan tarhailua muokkaamaan, jottei esimerkiksi useampi ori loukkaa itseään tai toisiaan.

Kristiinan toimisto on päärakennuksen alakerrassa. Väärästä ovesta on varsin vaikeaa mennä, kun toimiston ovessa keikkuu kyltti "Toimisto". Toimisto ei ole oleskelupaikka ja vieraita tulee käymään vain jos on tärkeää tai tärkeähköä asiaa. Tammatallin takana lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevat kaksi vihreänharmaata mökkiä, joissa leiriläiset tai muut vierailijat voivat yöpyä. Kummassakin mökissä on kolme kerrossänkyä ja oleskelutilat. Vanhasta aitasta on tullut pienempi asuintalo tallilaisia varten, mikäli yöpymistilat tulevat tarpeen. 

Karsinajärjestys ~ Tallipihan ilmakuva ~ Aittajärven kartta

 

 

Ratsastusalueet

Rosiksen ja Aittajärven alueella on paljon erilaisia ratsastuspaikkoja ja maastoreittejä löytyy kilometrikaupalla. Polkuja on lukematon määrä ja ne kiemurtelevat pitkin metsiä, pieniä kukkuloita ja pellon reunoja. Rosiksen tallipihan ympäristöstä löytyvät kenttä, maneesi ja tallipihalta lähtevä noin kolmen kilometrin valaistu maastolenkki. Kauempana sijaitsevat ovaali- ja maastoesteradat sekä uittopaikka. Kesäisin hevosia saa uittaa toukokuun alusta elokuun loppuun sään mukaan. Yleiselle uimarannalle ei hevosia saa viedä, mutta muutoin kylälle ratsain meno on sallittua.

Kauempana etelässä ja lounaassa on kesämökkejä ja maatiloja, joiden tontit ja pellot ovat yksityisaluetta. Aittajärven läheisyydessä olevat lammet ovat pitkälti mutapohjaisia, joten niihin ei hevosia viedä vaikka ihmiset niissä uivatkin silloin tällöin.

Maneesi on kooltaan 40x80 m ja se on lämmitetty. Kesäisin maneesi pysyy enemmän tai vähemmän viileänä ja talvella vähintään +10 asteen lämpötilassa. Tammalaitumen puolella on pieni katsomo, joka on korotettu maneesin pohjatasosta puolentoista metrin korkeuteen. Katsomon alla on varasto, jossa esteet ja kouluaidat ovat säilössä. Kenttä on hieman maneesia pienempi, 35x70 m, eikä sitä talvella aurata.

 

 

Kylä

Aittajärven kylä on pieni kirkonkylä lähellä järven rantaa. Kylältä löytyy pari ruokakauppaa ja muut palvelut. Kylän keskustassa sijaitsee myös terveyskeskus ja pienehkö, mutta melko modernisti rakennettu ostoskeskus. Kylällä asuu liki kuusi tuhatta ihmistä ja kesäisin kylälle ilmaantuvat mökkeilijät ja maaseudun rauhaa kaipaavat turistit, jotka kaksinkertaistavat asukasmäärän lämpimien kesäkuukausien ajaksi. Kyläyhteisö on hyvin tiivis ja yleensä koko kylä ottaa osaa eri tapahtumiin, kuten juhannusjuhliin tai talkoisiin. Suurin osa ihmisistä asuu kylän ympärillä olevilla tiloilla ja omakotitonteilla. Aittajärven kylä oli aikanaan alueen suurin yksittäinen kylä, mutta 1900-luvun alusta alkaen noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Kuopio alkoi vetää asukkaita puoleensa ja Aittajärven kylän väestö kutistui.

Tänä päivänä kylä pitää tiukasti kiinni perinteistään ja vanhemmat sukupolvet opettavat niitä mielellään nuoremmille. Kylällä onkin hyvin paljon lapsia ja nuoria. Kylän yhteiskoulu ja Aittajärven urheilukerho (AjU) tarjoaa runsaasti soitto-, taide- ja liikuntaharrastusmahdollisuuksia. Myös Rosis on mukana urheilukerhon toiminnassa, ollen ainoa ratsastustunteja tarjoava talli Aittajärven ympäristössä. Tämän vuoksi ratsastustunnit ovat hyvin suosittuja ja ovat käytännössä aina täynnä. Sieltä täältä karja- ja muilta maatiloiltakin löytyy yksittäisiä hevosia, mutta Rosis on ainoa paikka, jossa voi saada asiantuntevaa opetusta.

 

Virtuaalitalli Rósgarður

Kaikki materiaali © Kioja, ellei toisin mainita.

©2019 Rósgarður - suntuubi.com