Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

† Oddi frá Vanda 

kutsumanimi Oddi syntymäaika 14.07.2015, satunnainen ikääntyminen
nimestä "piikki, kärki" omistaja Kioja VRL-13006
rotu islanninhevonen kasvattaja Maitaip VRL-10990Islanninhevostalli Vanda
sukupuoli ori painotus askellajiratsastus
säkäkorkeus 136 cm koulutustaso HeB/70cm, 5-käyntinen
väri ja merkit hopeanmusta VH-tunnus VH15-030-0109

 

Oddi on oriksi hyvinkin rauhallinen ja maalaisjärjellä varustettu hevonen, joka ensin ajattelee ja tekee vasta sitten. Ihan täysi sahapukki ei Oddikaan onneksi ole vaan siitä löytyy tarpeen vaatiessa myös hiukan pippuria. Vaikka tallikäytökseltään Oddi onkin lähes priimaa, niin sen taluttajalta vaaditaan tiettyä huumoria. Ori kun mieluiten hiissaa vetelämmän taluttelijan etsimään pihan vesakoista syötävää tai pistää jalalla koreaksi ensilumen tuoman riemun kunniaksi. Laitumen luona se vielä saattaa yrittää rynniä suuna päänä portista ja siinä voi heikompaa jo vallan hirvittää. Muita paheita Oddi ei yhtä aktiivisesti harrastakkaan, vaan talliin päästessään se lauhtuu lampaaksi ja tyytyy kohtaloonsa. Ruoka-aikana väistää kohteliaasti "tarjoilijaansa" ja kaikki aina kengittäjästä eläinlääkäriin saavat iloiset hörökorvat vastaansa. 

Hoitaessa Oddi on perus herrasmies, joka ei jaksa kuluttaa aikaansa turhaan hölmöilyyn. Monen mielestä ori on hoidokkina ehkä hieman tylsähkö, mutta aremmat henkilöt ihastuvat Oddin turvallisen leppoisaan olemukseen varmasti. Ori on joskus jopa nukahtanut kesken harjaussession. Viimeistään se herää kuitenkin lemppariosioonsa, eli kumisualla rahnutteluun, jonka aikana se usein venyy mitä mielenkiintoisimpiin asentoihin. Suitsiminen ja satulointi menee samalla rutiinilla, tosin joskus ori saattaa muuttua vappupalloksi satulavyötä kiristäessä. 

Ratsuna Oddi on rehti ja reipas pikkuhevonen, jolla on korkea työmoraali. Sen matkaa voittavat askeleet eivät paljoa häviä vauhdissa isommillekaan hevosille. Viisikäyntisenä ratsuna Oddi hallitsee moitteetta niin passin kuin töltinkin ja se on melko herkkä pohkeelle, mutta aavistuksen kova suustaan. Joskus ori myös innostuu passissa sen verran, että kaahaa tukka putkella kohti horisonttia. Silloin se vaatii ratsastajalta hyvää hevosenlukutaitoa ja kylmiä hermoja. Töltissä se pysyy oikein hyvin lapasessa ja sen askellus on miellyttävän pehmeää. Usein Oddi mieluiten käyttää kahta omaa askellajiaan mieluummin kuin ravaisi tai laukkaisi. Oddi onkin erikoistunut juuri askellajiratsastukseen. 

Kouluradalla Oddi osaa perusasiat melko mallikkaasti. Kouluhommissa tosin heittää usein normaalia hitaamman vaihteen päälle ja saattaa olla suorastaan tahmeahko. Etenkin kesäkuumalla se tuntuu suorastaan sulavan velliksi satulan alla ja lopputunnista ei voi olla varma kumpi onkaan hikoillut enemmän hevonen vai ratsastaja. Omaa melko nopeatempoisen askelluksen ihan perus askellajeissakin ja tottumattoman voi olla vaikea istua sen ravissa mukavasti. Saattaa myös alkaa itse tarjota heittämistä sille itselleen mukavampaan askellajiin. 

Esteillä omaa hyvin omalaatuisen hyppytyylin ja saattaa heittää riemuissaan jopa muutamat pukitkin esteiden jälkeen. Se innostuu usein myös valtavasti ja saattaa heittää passille heti kun ratsastajan keskittyminen herpaantuu. Kokonainen rata onkin usein yksi tahtojen taistelu, jonka Oddi voittaa varmasti jos sille antaa tuumaakaan periksi. 

Oddi on islanninhevosille tyypilliseen tapaan pomminvarma maastoratsu. Se katsoo huonossakin maastossa tarkkaan mihin kavionsa laskee, ja mikäli ratsastaja tuntuu pyytävän liikaa, on sillä järkeä myös heittää jarrut päälle. Saattaa aavistuksen joskus kiihtyä kovemmassa vauhdissa, mutta on yleensä kuitenkin ihan hallittavissa. Työmotivaatiokin löytyy, oli keli kuin keli, ja parhaat puolensa ori näyttääkin talven pakkasilla lumihangessa puskiessa.

suku: 1-polvinen
i. Óblauður frá Tyrfingur
e. Kládia frá Djúpivogur

jälkeläiset:
s. 26.02.2016, isl. o. Oddur frá Rósgarður e. Melódía frá Rósgarður

Oddi on virtuaalihevonen.
Luonne 
© Ros.

Virtuaalitalli Rósgarður

Kaikki materiaali © Kioja, ellei toisin mainita.

©2020 Rósgarður - suntuubi.com