Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kesälaidunkausi 2017 Rósgarðurissa 01.06.-15.08.2017

Rósgarður tarjoaa kahdeksalle orille ja ruunalle sekä seitsemälle tammalle mahdollisuutta päästä viettämään laidunkautta suurille metsä- ja niittylaitumille upeisiin maalaispuitteisiin. Kaksi kymmenen hehtaarin kesälaidunta (katso kuva, oranssilla rajatut alueet laitumia) mahdollistavat hevosille luonnollisen käyttäytymisen ja tilaa harjoitella laumassa elämistä. Erityisen paljon hyötyvät nuoret hevoset, jotka oppivat laumakäytöstä ja ovat näin todennäköisemmin suvaitsevia toisia hevosia kohtaan. Myös suurin osa Rosiksen hevosista tulee näillä laitumilla viettämään kesäänsä.

Laitumilla on useita suurikokoisia pihattoja ja juoma-altaita ja sekä hevosten että aitojen kunto tarkastetaan päivittäin. Hevosten hyönteismyrkytys onnistuu myös, mikäli omistaja itse tuo sopivat karkoitteet ja selkeät kirjalliset ohjeet niiden käyttöön. Tarvittaessa hevoset voidaan ottaa tallin tiloihin, sillä vapaita karsinoita löytyy. 

Halutessaan omistaja saa myös käydä itse hoitamassa ja liikuttamassa hevostaan ja käyttää Rosiksen ratsastusalueita vapaasti. Käytössä on kenttä, ilmastoitu maneesi ja hyvin suuret maastot. Lisää informaatiota resursseista täältä. Muistathan kunnioittaa yksityisalueita ja viljeltyjä peltoja. Tallin henkilökunta auttaa mielellään tarvittaessa ja heiltä saa myös lisätietoa ratsastukseen sopivista ja suositeltavista paikoista. Orilaitumen lähellä lännessä, päätien vieressä on tarjolla kohtuuhintaisia vuokramökkejä, mikäli sellaisessa haluaa kesäänsä viettää.

Yksi omistaja voi tuoda yhdelle laitumelle enintään kaksi hevosta ja yhteensä enintään kolmeHevostaan tuodessa voi halutessaan yöpyä tallin puitteissa, mutta myös Aittajärven kylällä on majoittumispalveluja.

 

Ilmoita hevosesi alla olevaan vieraskirjaan (klikkaa harmaan palkin oikeasta reunasta "kirjoita") muodossa:
skp. Hevosen nimi (osoite), om. omistajan nimi, aikaväli

Laitumet täynnä!

Muistathan merkitä "aikaväli" -kohtaan joko tarkat päivämäärät tai kirjoita "koko laidunkausi", joka on 01.06.-15.08.2017. Mikäli hevosellasi ei ole luonnetta, mutta haluaisit päiväkirjamerkintöjä, kuvaile hevosesi luonnetta muutamalla lauseella. Voit myös lisätä ilmoittautumiseesi lisäohjeet hevosen hoitoa koskien.

 

Vieraskirja on tarkoitettu myös hevosten omistajien, hoitajien ja muiden vierailijoiden merkintöihin. Myös kirjaukset hevosten hyvinvoinnista ja satunnaiset hevoskohtaiset merkinnät ilmaantuvat tänne ja niitä voi halutessaan hyödyntää hevosen päiväkirjamerkintöinä.

Listaus hevosista tulee tämän tekstin alle laidunten mukaan merkittyinä.

Tammalaidun

 • Paloma, om. Layda, 01.06.-01.07.2017
 • Rusinaom. Tuulia T., 01.06.-31.07.2017
 • Veelaom. Tuulia T., 01.06.-31.07.2017
 • Kaneli, om. Jannica, koko laidunkausi
 • Sarasteom. Jannica, koko laidunkausi
 • Bella, om. Veera R, koko laidunkausi
 • Shaanalom Roxana Belaran, koko laidunkausi

Orilaidun

 • Silver, om. Iiris, 01.06.-01.07.2017
 • Entti, om. Layda, 01.06.-01.07.2017
 • Marvel, om. Veera R, koko laidunkausi
 • Roy, om. Cyanide, koko laidunkausi
 • Suffeli, om Julia, koko laidunkausi
 • Rontti, om Julia, koko laidunkausi
 • Arttu, om Roxana Belaran, koko laidunkausi
 • Nikkeom. Tinu, koko laidunkausi

 

10.-11.07.2017
Sekä tamma- että orilaumat oli tuotu aamulla tallin läheisyyteen pienemmille laitumille. Säätiedotus lupasi rajua ukkosmyrskyä yöksi ja seuraavaksi aamuksi, joten olin Kiojan kanssa päättänyt siirtää hevoset toisille laitumille ja tuoda herkimmät sisään. Kaikki hevoset olivat vielä ulkona, mutta nyt kun kello läheni yhdeksää ja itäiselle taivaalle kertyi valtavia pikimustia pilviä, oli osa pakko tuoda sisään. Ensisijaisesti toimme vieraat ja nuoret hevoset sisään. Kaikki tammat pääsivät sisään ja loppujen lopuksi omista hevosista vain Kurre, Kirppu, Gladi ja Napero jäivät orilaitumelle. Ne kaikki olivat meille tuttuja eläimiä, joten tiesimme että ne menisivät pihattoon pahimman myrskyn ajaksi. Itse jäisin tammatallin vintille yöksi Helgan kanssa vahtimaan.

Yö sujui kovin rauhallisesti, mutta seuraavana aamuna, kun taivas vielä tihutti vettä, melkein kaikki hevoset tammatallissa olivat hieman levottomia. Ne saisivat olla jonkin aikaa vielä sisällä ja pääsisivät sitten uudelleen ulos. Orilaitumen ulos jääneet orit olivat erittäin rauhallisia ja kuiviakin. Oritallin puolella vieraista hevosista yllättäen rauhallisin oli Rontti, joka oikein iloisin mielin veti korvansa luimuun ja yritti purra minua ohi kulkiessani. Tökkäsin sitä turpaan etusormella ja ori jäi tuijottamaan minua pieni piru sen korvien välissä istuen ja ponin korvaan kuiskien.

Iltapäivällä taivas valkeni ja hevoset pääsivät takaisin laitumille. Irti päästyään Rontti iski tarkkaan tähdätyn potkun kohti naamaani, joka kuitenkin jäi pari vaaksaa vajaaksi. Mokoma kiukkukakara, vielä pahempi kuin meidän Manu.
-Karla

 

01.07.2017
Juuri kun luulin pääseväni hyvin ansaitulle lomalle, jouduin pysäyttämään jeeppini kun minua vastaan tallitiellä käveli vaalea Silver-poni Entti sen hännässä kiinni. Arttu nyhti kymmenen metriä pidemmällä voikukkia ojan reunasta. Jarrutin rauhassa ja sammutin autoni. Nappasin mukaani paalinarua, rikkonaisen riimunnarun ja yhden naruriimun pelkääjänpaikalta ja nousin autosta. Gladi huusi aidan takana ja ravasi edestakaisin, muttei hypännyt rikkonaisen aidan yli muiden hevosten mukaan. Sen sijaan se hätisteli muita hevosia pysymään aitojen sisällä. Kiukkuisesti se uhitteli muille oreille uhkuen sitä arvokkuutta joka siitä näkyi jo sen nuoruudessa kilparadalla. Kovat tuulet olivat puhaltaneet isoja oksia aidalle ja laskeneet ne maahan saakka kahden pystypuomin välillä. 

Gladi saisi siis pitää muut hevoset aidoissa ja minä pohdin, miten saisin kolme hevosta mukaani paalinarulla ja yhdellä riimulla. Muistelin ainakin Entin seuraavan Silveriä, joten päätin houkutella ponin luokseni. Ehkä Arttu seuraisi vanhempia hevosia kun se tajuaisi jäävänsä yksin. Maiskutin Silverille ja poni kääntyi katsomaan minua. Näin sen silmistä että se harkitsi, mutta pitkältä tuntuneen kolmenkymmenen sekuntin kuluttua ori käveli hitaasti luokseni. Se hankasi silmäkulmaansa olkapäähäni ja laski sitten päänsä riimuun, jota ojensin sille. Sidoin riimunnarun solmulla riimuun ja talutin Silverin laitumen portille. Entti seurasi Silverin hännässä ja Arttu alkoi vilkuilla tapahtumia. Päästin Silverin irti takaisin laitumelle ja sekä Silver että Entti ravasivat vähän kauemmas aidasta kohti metsää. Osa aidan reunalla pyörivistä hevosista seurasi valkeaa kaksikkoa. Gladi jäi aidassa olevan aukon kohdalle seisomaan ja hörisi minulle, kun seisoin portilla. Arttu huusi muille hevosille ja loikkasi sitten kiitolaukkaan juosten portin läpi takaisin laitumelle.

Porttia sulkiessani soitin Kiojalle, joka lupasi heti tulla korjaamaan aidanpätkän, joten lomalle lähtö venyi kahdellakymmenellä minuutilla. Perkele. 
-Linn

 

21.06.2017
Kaksi vaalean ruskeaa suomenhevosta, molemmat isoine heinämahoineen, seisoivat häntiään heilutellen tammatallin edessä hoitopuomiin sidottuina. Tänään oli Sarasteen ja Kanelin vuolupäivä. Niiden oikealla puolella seisoivat Nyytti, Tahira ja Sauni. Tahira tuijotti Nyytin selän yli suomenhevosia ja Sauni nyhti Kanelin ja Sarasteen tapaan tallin seinustalla kasvavia ruohoja. Radio kaikui tammatallin ovelta ja hiki valui selkääni pitkin kun istuin Kanelin vieressä maassa tallikissa Kielo sylissäni odottaen Jannicaa ja hänen aviomiestään. Olin istunut jo vartin paahteessa, mutta tallitien mutkasta saapui vain Kioja Mistyn selässä taluttaen Rusinaa hitaasti vierellään. Nuoria tammoja noutaessaan Kioja oli huomannut Rusinan toisen etukavion lohjenneen hieman. Pää täynnä auringon sulattamaa mössöä katselin kolmikon etenemistä tiellä kunnes Kioja kääntyi yllättäen katsomaan taakseen ja usutti Kanelin melkein tietä reunustavaan ojaan saakka. 

Uuden näköinen auto kaarsi pihaan ja pysähtyi kanalan eteen. Autosta poistui kaksi hikisen näköistä ihmistä, joista toisen tunnistin Jannicaksi. Hän pyyhki otsaansa ruttuisella nenäliinalla ja katseli ympärilleen. En itse päässyt nousemaan ylös vielä, sillä Kielo oli nipistänyt kyntensä kiinni shortsieni lahkeeseen. Kioja kätteli molemmat hevosen selästä, hyppäsi sitten satulasta alas ja komensi Mistyn minun luokseni. Nykäisin hevosen ohjat maahan merkiksi paikallaan pysymisestä sillä välin kun Kioja sitoi Rusinan kahden muun suomenhevosen viereen. Jannican mies oli purkamassa autostaan vuolutarvikkeita ja Kioja jutteli Jannican kanssa Sarasteesta. Minun mielestäni se oli hurjan mukava hevonen, lempeä ja huomioonottava otus. Saraste sai katsella vierestä kun sen vasemmalta puolelta vuoltiin ensin Kaneli ja sitten oikealta puolelta Rusina. Rusinan kavion lohkeama ei ollut kovin paha, tamma parka oli ilmeisesti arkonut jalkaansa siksi että se oli kolhaissut sen johonkin. Jannican mies päätyi paikkaamaan kavion jonkinlaisella kumiliimalla ja vuoli sen normaalin malliseksi.
"Muutoin sen kaviot näyttävät hienoilta. Hyväjalkainen eläin", Jannican mies totesi ja taputti Rusinaa lavalle.

Saraste ei sanonut rumasti vuolusta, vaikka se vähän huojuikin tasapainoa hakiessaan. Nyytti sen sijaan oli tympääntynyt seisomisesta eikä olisi halunnut pidellä jalkojaan ylhäällä vuolua varten, joten Jannican mies toi jalkatuen tammaa varten. Tuhisten ja puhisten hevonen tyytyi kohtaloonsa ja näytti rumaa naamaa. Tahira oli kiltisti kuten aina, mutta olisi halunnut rapsuttaa kengittäjää takaisin. Saunin naama venähti kun se tajusi että jalkaa täytyisi pidellä ylhäällä. Mistykin pääsi tarkistettavaksi, mutta sen kavioissa ei ollut sanomista.

Kielo ei tykännyt kun minulle annettiin hommaksi viedä kaikki hevoset Mistyä lukuun ottamatta takaisin laitumelle. Niinpä sidoin hevoset riimunnaruista toisiinsa ja kiinni Mistyn satulaan. Suomenhevoset yhdeksi jonoksi ja nuoret toiselle puolelle. Näin meillä.
- Helga

 

päiväkirja 13.06.2017
Kolme päivää sadetta putkeen, eikä vieläkään hellittänyt. Kauheasti ei olisi kiinnostanut lähteä Pullon selässä kiertämään orilaitumen aitoja, mutta Kioja oli kiinni kanalan rakennuksessa ja Karla avusti rakennusmiehiä vuohelan puolella. Linn oli lähtenyt sopimaan heinän hausta, mutta ainakin Petran olin saanut avukseni. Hän kiersi tammalaidunta juuri nyt. Noukin Pullon selästä käsin lankojen päälle pudonneet risut ja jatkoin matkaa. Lauma oli metsässä aivan laitumen perällä pitämässä sadetta.

Kaikki katsoivat minua kun kaarsin aidalta hevosten luokse. Pudotin Pullon ohjat maahan, se oli merkki pysyä paikallaan, ja ryhdyin nostelemaan hevosten kavioita. Kaviokoukulla raaputtelin itsepäisimmät kokkareet ja kenkien väliin hankautuneet kivet pois. Viimeisimpien joukosta kiinnitin huomiota Niken vasempaan takajalkaan, sillä siinä oli pieni kuhmura vähän kintereen yläpuolella. Kuopsuttelin muiden hevosten kaviot pikaisesti ja pujotin sitten naruriimun pienen ruskean hevosen päähän. Sidottuani orin kiinni tukevaan oksaan, aloin tutkailla takajalkaa. Kuhmurasta törrötti jonkinlainen piikki. Kävin Pullon satulalaukusta hakemassa pihdit, vesipullon ja haavasprayta. Nikke ei selvästikään pitänyt piikin poistamisesta, mutta ei kiukutellut sen enempää. Piikki oli okapensaasta, jota kasvoi laitumen länsireunalla satunnaisesti. Puristaessani muhkuraa vähän, ei reiästä tullut ulos mitään, eikä jalka tuntunut kuumalta. Nikke myös laski painoaan jalalle normaalisti ja sade oli huuhtonut mudan hevosesta pois, joten päätin huuhdella haavan ja lisätä päälle haavasprayta. Näin tehtyäni päästin orin jälleen irti ja raaputin sitä säkästä, kunnes hevonen kyllästyi.

Palasin Pullon luo, kohensin sadeviittaani ja nousin takaisin satulaan vain kastellakseni ratsastushousujeni takamuksen satulan päälle pudonneen veden vuoksi. Aidassa ei ollut muita moitteita kuin lisää niitä risuja, jotka tuulessa ja sateessa putoilevat, ja lisäksi pitänee mainita Niken jalasta Kiojalle ja Karlalle.
- Helga

 

päiväkirja 06.06.2017
Kaikki hevoset olivat kotiutuneet laitumille hienosti, vaikka varsinkin orilaitumella oli vähän enemmänkin nahinaa ensimmäisenä päivänä. Nyt kaikki laidunsivat vieretysten heinikossa häntiään heilutellen. Tammalaitumen puolella Paloma ja Kaneli vaikuttivat olevan sielunkumppaneita ja ne usein tulivat yhdessä tervehtimään laidunta tarkastavia ihmisiä. Paloma myös vähän vanhempana rouvana rauhoitti muita tyttöjä, joista ainakin osa katsoi mönkijää kieroon, kun laitumille tuotiin puhdasta vettä. Oma laumani oli sopeutunut uusien hevosten sekaan mainiosti, mikä ei yllättänyt koska tiesin niiden olevan varsin sosiaalisia otuksia ja tulivat toimeen melkeinpä kaikkien kanssa. Ainakaan vielä en ollut löytänyt hevosta joka ei laumaani olisi sopinut.

Nyt olin kiertämässä laitumia tarkastaakseni niiden kunnon. Misty oli joutunut ratsukseni, sillä viihdyin paremmin hevosen selässä kuin äänekkään mönkijän. Misty oli myös näppärämpi kulkupeli kapeammissa kohdissa. Laitumen eteläpuolelta metsiköstä löysin tammalauman, joka vilvoitteli puiden varjossa hyönteisiä paeten. Lähestyessäni aitaa seuraillen Saraste, kauniin ruunikko suomenhevostamma, oli ensimmäinen joka minuun kiinnitti huomiota. En ihmetellyt sitä, sillä pikkuneiti ei minuun luottanut vielä kovin paljoa, vaikka Mistyyn se olikin ehtinyt tutustua. Sarasteen takaa kurkki Shanaal, tumma vuotias varsa jonka mielestä Saraste oli kovin mielenkiintoinen. Löisin vaikka stetsonini vetoa että Sarastettakin kiinnosti Shanaal, vaikkei se sitä näyttänyt. Pysäytin Mistyn ja katselin hetken hevosia. Kaikki niistä näyttivät levollisilta eikä kenelläkään ollut hampaiden tai kavioiden jälkiä näkyvissä. Tosin pitkästä rivistä rautiaita suomenhevosia minun oli melko vaikea nähdä mitään, sillä ne piileskelivät muun lauman takana. Maiskautin Mistylle ja hevonen jatkoi matkaa. Nyytti lähti ravaamaan vanhemman tamman perään ja hörisi. Pitkään se ei kuitenkaan seurannut, kun päädyimme kauemmas laumasta, vaan vaalea tamma kääntyi takaisin. 

Tammalaitumen aidat tarkastettuani ohjasin Mistyn seuraamaan orilaitumen aitaa. Pitkään en ehtinyt kulkea, kun kuulin keveää jyminää. Koko jätkälauma laukkasi sieltä kiireellä aidan reunaan. Kaksikymmentä hevosta kääntyi juuri ennen aitaa ja Mistyä. Monenkirjavassa joukossa vanha pappa Gladi pukitteli lauman viimeisten joukossa selvästi nauttien nuorempien hevosten seurasta. Kukaan ei kiusannut toisia sen enempää kuin mitä nuorten orien oli tapana. 

Näin omistajien kesken melkein väittäisin että Entti on pikkuisen ihastunut Silveriin... Älkää kertoko Entille! Se seurasi pienempää ponia kuin hai laivaa ja rapsutteli ainakin minun nähteni vain Silverin kanssa. Harmi sikäli että tallin oma valkoinen pikkuponi Velmu taitaa olla kateellinen...
- Kioja

 

päiväkirja 31.05.2017
Nyt on kaikki oman tallin hevoset kengättömiä. Eipä sillä että meillä kovin montaa kengällistä hevosta muutenkaan olisi ollut, mutta nyt saavat kaikki köpötellä paljain kavioin. Varotaan näin ettei vain tulisi ylimääräistä vahinkoa meidän tahi muiden hevosille, vaikka tyyniä otuksiahan nuo tuppaavat olemaan. Myös hyönteismyrkkyjen laittoa harjoiteltiin tallityttöjen kanssa tänään vedellä täytetyin spraypulloin. Kummallinen ääni jännitti nuorempia hevosia, mutta eiköhän tästäkin tule tuttu juttu.

Huomenissa sitten viedään aamusta tallin hevoset laitumille ja otetaan vastaan vieraat hevoset kahvikestien kera. Säätiedotuskin lupasi kerrankin ainakin melkein lämmintä. Ainakaan ei sada rakeita!
- Kioja

 

 [ Kirjoita ]

Nimi: Jannica

25.07.2017 12:28
Kiitokset mukavista kommenteista, yritän ehtiä itsekin kirjoittaa yhden ennen laidunkauden loppumista. Meillä on ensi viikolla taas vuolupäivä ;) Kanelin ja Sarasteen kanssa onnistuupi kyllä laitumellakin vuoleminen, jos ei muilla tarvetta :D

Vastaus:

Me tuodaan Kaneli, Saraste ja pari meidän tammaa vuoltavaksi tallipihaan :D kurjaa siellä tien penkassa vuolla yhtään mitään kun autoa ei oikein saa mihinkään kunnolla.
//Kioja

Nimi: Jannica

14.06.2017 11:32
Hei laidunporukka!
Meillä on tammojen vuolu tulossa 21.6. joten halutessaan samaan yhteyteen voi mieheni vuolla muitakin jos on tarvetta ;) (ajattelin ilmoitella josko tästä saisi jotakin kivaa päiväkirjantäytettä :D)

Nimi: Tuulia T.

08.05.2017 20:45
t. Ventoksen Rusinantte (http://ruiskukka.org/tuulenpesa/Rusinantte.php), om. Tuulia T., 01.06-31.07.2017
t. Riekontorpan Sävellahja (http://ruiskukka.org/tuulenpesa/Savellahja.php), om. Tuulia T., 01.06-31.07.2017

Nimi: Jannica
Kotisivut: http://adinanponitila.webs.com

01.05.2017 20:37
t. Saraste (http://adinanponitila.webs.com/Saraste.html), om. Jannica, koko laidunkausi

Nimi: Layda

28.04.2017 19:13
r. Enter to the Future (http://laydan.weebly.com/enter-to-the-future.html/), om. Layda, 1.6-1.7.2017

Nimi: Tinu
Kotisivut: http://kemikaaliromanssi.net/

28.04.2017 16:27
o. Hirttivaaran Popkorni (http://kemikaaliromanssi.net/hirttivaara/h/popkorni.htm), om. Tinu, koko kausi

Nimi: Lady Roxana
Kotisivut: http://gothamstable.suntuubi.com/

28.04.2017 15:28
o. Artorius (http://gothamstable.suntuubi.com/fi/Talli/Artorius/), om. Roxana Belaran
t. Orange Wood's Shaanal (http://gothamstable.suntuubi.com/fi/Talli/Shaanal/), om. Roxana Belaran

Molemmat koko kauden

Nimi: Julia

28.04.2017 14:19
o. Moonglitter (http://jjulia.webs.com/rontti.htm) om. Julia, koko kausi
o. Skýfaxi frá Rósgarður (https://jjuliahg.wixsite.com/suffeli) om. Julia, koko kausi

Vastaus:

Rontin linkki ei toimi.

edit:// homma ok

Nimi: Cyanide
Kotisivut: http://hiidentallin.weebly.com/

27.04.2017 20:56
o. Royal Deception (http://hiidentallin.weebly.com/roy.html), om. Cyanide, koko laidunkausi

Nimi: Veera R.

27.04.2017 20:15
Eihän mun rakkauspakkaukset mitään nuoria ole, mut tälläset "tapahtumat" on hauskoja nii pakko raahata nää mukaa :D
t. Bella de la Rosa (http://taikaponi.net/veera/ponipallero/bella.html), om. Veera R., koko laidunkausi
r. Marvellous Mockingbird (http://taikaponi.net/veera/ponipallero/marvel.html), om. Veera R., koko laidunkausi

Nimi: Layda

27.04.2017 19:31
t. Paloma Wolf (http://laydan.weebly.com/paloma-wolf.html), om. Layda VRL-14488, 1.6-1.7.2017

Hyvä idea tämä laidunjuttu!

Nimi: Jannica
Kotisivut: http://adinanponitila.webs.com

27.04.2017 18:29
Ohops, väärän Kanelin sivu linkitetty :D Piirretty Kaneli siis oli tarkoitus tuoda ^^
http://adinanponitila.webs.com/Kaneli2.html

Vastaus:

Niin monta Kanelia :'D

Nimi: Iiris
Kotisivut: http://walespony.wordpress.com

27.04.2017 15:34
o. Silver (http://walespony.wordpress.com/silverdome), om. Iiris, 01.06-01.07.2017

Nimi: Jannica
Kotisivut: http://adinanponitila.webs.com

26.04.2017 22:41
t. Kaneli (http://adinanponitila.webs.com/Kaneli.html), om. Jannica, koko laidunkausi

Virtuaalitalli Rósgarður

Kaikki materiaali © Kioja, ellei toisin mainita.

©2020 Rósgarður - suntuubi.com